Come back - Razmišljanja sa Jaan-om

Razmišljanja sa Jaan-om

Da bi se razumio, blog se čita kontinuirano

13.01.2010.

Come back

I danas, nakon toliko odsustvovanja, na prvi pogled izgledam isti. Visok skoro 185 centimentara, težak nekih 80 kilograma, i sa kraćom kosom. Rekao bi neko da se ništa nije promijenilo.

A ja znam da jeste. Sve se promijenilo. Stvari koje su toliko značile postale su nebitne, moja sredina postala je premala, a ja sam počeo da gledam mnogo u daljinu. Daljinu koju je uvijek teško vidjeti, a kamoli dokučiti.

Ali ni to nije bitno. Bitno je da sam se servirao na pladnju, da sam se otvorio i da sam dozvolio da me mase degustiraju i da znaju mnogo toga o meni. Doduše, i ja sam imao potrebu da podijelim s ljudima svoju intimu, ona moja najdublja razmišljanja, želje i da uživam u tom prividu da je to nekom zanimljivo i da me shvata.

O onda shvatiš da si slušao mnoge savjete, ovakve i onakve.Glupe i razumljive. Da sam stvarao oko sebe veliku sapunicu u kojoj sam već odavno duboko i u kojoj se gušim. Ta sapunica sa puno epizoda je ljudima postala nezanimljiva. Niko je više ni ne gleda, niti koga išta više zanima.

A ja sam i dalje razotkriven, ogoljen i otvoren. A sad je kasno da se išta popravlja ili mijenja. Takav go sam samo još više ranjiv. A ljudi to iskoriste. Sad me znaju. U svojoj ljusci sam barem bio siguran, iako je samom uvijek bilo teško.

Ali granicu između prijateljstva, povjerenja i moga intimnog nisam dobro odredio. I ja sam kriv. Ubila me želja za komunikacijom i potrebom da sa ljudima neke sretne trenutke dijelim. Danas njih nema, a ograda oko mene više ne postoji. Pala je onog trenutka kada sam otvoreno progovorio. A to ovdje ne funkcioniše. Uvijek se mnogo bolje čita između redova.

Sa Jaanom komentarisalo...
33608